Najlepsze rozwiązania do sprzedaży w internecie
Blog produktowy
IdoSell

Zupełnie nowy moduł kodów rabatowych

Sklepy internetowe IdoSell od dzisiaj mogą korzystać z ogromnie elastycznego i zaawansowanego systemu kodów rabatowych, który zastąpił dotychczas stosowany. Nowy moduł daje mnóstwo nowych możliwości.

Do najważniejszych zmian w nowej wersji należą:

• Rabat dla kosztów wysyłki. Można teraz tworzyć kody rabatowe obniżające koszty przesyłki lub dające ją za darmo.
  • Możliwość nie stosowania rabatów z kodu dla towarów w strefach specjalnych np. promocjach i przecenach
  • Wybór stron, na których kody będą aktywne. Możesz wybrać wszystkie lub wybrane strony, na których kod będzie działał. Opcja przyda się tym firmom które korzystają z opcji wiele sklepów w jednym panelu.
  • Ograniczenie użycia kodu przez określoną liczbę dni od daty jego utworzenia. Funkcja przyda się tym sklepom, które korzystają z wiadomości triggerowanych. Dzięki temu mogą utworzyć kody, ważne zawsze dokładną ilość dni np. 7 od daty ich utworzenia.
  • Czy rabat z kodu ma być sumowany z innymi rabatami, ale naliczany wg kolejności np. cena * pozostałe rabaty * rabat z kodu. Jest to sprytny zabieg, w którym 10% + 10% rabatu nie musi oznaczać 20% upustu, tylko w tym konkretnym przypadku 18% :)
  • Wartość rabatu można określać niezależnie dla poszczególnych: producentów, serii, kategorii oraz samych towarów. Daje to więc możliwość ustawienia precyzyjnej ceny na dany towar. Rabaty dla poszczególnych grup towarów mogą być różne (dotychczas były w ramach jednego kodu takie same). Istnieje też możliwość ustawienia rabatu dla pozostałych towarów w zamówieniu, tych które nie zostały uwzględnione w konfiguracji.
  • Pojawia się rabat stały, w którym cena towarów objętych rabatem będzie zawsze stała.
  • Sklepy zyskują nowe, różne sposoby naliczania rabatów: od ceny dla klienta, od sugerowanej ceny detalicznej lub od ceny przekreślonej z uwzględnieniem walut i wartości netto/brutto.

Jak widać na powyższych zrzutach ekranowych, mnogość funkcji kodów rabatowych może w pierwszym momencie przyprawić o zawrót głowy. Pełną listę możliwości, razem z dotychczasowymi funkcjami omówiliśmy na stronie Kody rabatowe. Należy pamiętać o 2 podstawowych zasadach:

1. Ustawień dokonuje się raz, w ramach tzw. kampanii. Kody rabatowe podpięte są już pod konkretne kampanie.
  2. Można dla danego kodu zmieniać jego ustawienia indywidualne w stosunku do kampanii.

Te 2 zasady pozwalają ograniczyć ilość kliknięć potrzebnych do zbudowania danej kampanii.

Co zmiany oznaczają dla klientów, którzy korzystają obecnie z kodów rabatowych i mają utworzone kampanie z kodami? Nic, obecne ustawienia kampanii zostały zachowane i działają jak do tej pory. Moduł kodów rabatowych daje sklepom internetowym IAI-Shop.com nowe możliwości i nie odbiera pozostałych.

Nowe rozwiązania dostępne dla klientów podczas zakupów

Jak widać na poniższych zrzutach ekranowych, zadbaliśmy o to, aby rabaty nie były jedynie miłym zaskoczeniem, ale były realnym bodźcem do robienia większych zakupów czy zwiększenia lojalności względem sklepu internetowego. Stąd zaprojektowaliśmy od nowa fragment strony koszyka odpowiadającej za kody rabatowe oraz stworzyliśmy od nowa stronę rabatów klienta (tzw. client-rebates). Przede wszystkim powstały 3 jasne scenariusze służące aktywacji kodu rabatowego, usunięciu lub wpisaniu innego kodu. Na stronie z prezentacją rabatów klient może zorientować się jakie rabaty mu są przyznane, za co i jakie jeszcze może zdobyć. Strona ta może być również używana dla klientów nie używających kodów rabatowych, prezentując np. rabaty progowe lub kumulacyjne.

Nowe możliwości dostępne są w maskach STANDARD i tym samym za niewielką opłatą, mogą być zainstalowane po dopasowaniu do indywidualnych masek zbudowanych pod życzenie klientów.

Dalsze prace

Już niedługo dokładnie takie same możliwości w zakresie rabatów pojawią się dla klientów w ramach ich rabatów indywidualnych. Pojawią się również nowe funkcje takie jak karty lojalnościowe i nowe funkcje programu lojalnościowego np. pozwalające na kupowanie rabatów za punkty.

Aktualizacja 2013-04-18 12:30

Prosimy o nie zgłaszanie błędnego pokazywania rabatu na koszty przesyłki w koszyku. Warunkiem poprawnego działania jest aktualizacja komponentu koszyka do najnowszej wersji o czym informuje również ostrzeżenie w edycji kodu rabatowego.