12 sierpnia 2015

Możliwość blokowania ruchu do sklepu z określonego kraju

''Czasem pojawiają się sytuacje w których istnieje potrzeba zablokowania ruchu do naszego sklepu z określonego kraju. W tym celu przygotowaliśmy odpowiedni mechanizm, który może taki ruch zablokować. Dotychczas na potrzeby waszych sklepów udostępnialiśmy w panelu administracyjnym możliwość ograniczenia ruchu przychodzącego za pomocą nastepujących mechanizmów:

Oba te mechnizmy dostępne są w ADMINISTRACJA / Zarządzanie domenami, SSL, przekierowaniami i usługami systemowymi.

W związku z tym, że rynek na którym operują sklepy jest rynkiem globalnym, pojawiają się sytuacje w których oprócz powyższych blokad istnieje też potrzeba zablokowania ruchu z określonych krajów.

Sytuacje takie mogą być delikatniejszej natury, np.

  • dysponujemy bardzo dobrze spozycjonowanym i liczącym się na świecie sklepem z określoną gamą towarów, a pojawiająca się się konkurencja z innego państwa stara się nam utrudnić pracę składając w nim fałszywe zamówienia, dodatkowo realizując to różnie zlokalizowanymi w tym samym kraju czy mieście komputerami
  • staliśmy się celem bardziej zmasowanych zapytań do sklepu z wielu np. zainfekowanych wirusem komputerów z określonego kraju, czy krajów

W związku z istnieniem takich sytuacji odpowiednie mechanizmy blokowania rucho z danego kraju przenieśliśmy na poziom sklepów.

Teraz na stronie ADMINISTRACJA / Zarządzanie domenami, SSL, przekierowaniami i usługami systemowymi / Zablokuj adresy IP obok możliwości blokad opisanych, jest widoczna także lista krajów, z których ruch do waszego sklepu jest zablokowany.

Lista blokowanych krajów

Lista ta nie jest możliwa do samodzielnej zmiany - tę możliwość, dla waszego bezpieczeństwa, pozostawiliśmy sobie. Możliwość ustawienia i zdjęcia blokady krajów do zablokowania z nich ruchu do waszych sklepów, jest możliwa za pomocą naszego BOK.

Zgłoszona komunikatem w BOK prośba zostanie uwzględniona, a blokowane Państwo pokaże się na liście blokad w panelu administracyjnym sklepu. Blokada będzie włączona aż do jej odwołania w kolejnym komunikacie.