One Page Shop, czyli e-sklep do sprzedaży jednego produktu, otwierający wiele możliwości w multichannel

One Page Shop to skuteczne narzędzie do wprowadzenia na rynek nowego produktu. Sprawdza się również w promocjach sezonowych i w sprzedaży flagowych produktów konkretnej marki. One Page Shop to inaczej strona lądowania, która posiada możliwości w pełni funkcjonalnego sklepu internetowego. Taki rodzaj sklepu został stworzony do prowadzenia sprzedaży jednego produktu fizycznego lub elektronicznego. Układ elementów i brak zbędnych rozpraszaczy sprawiają, że użytkownik skupia się tylko na zakupie. Dzięki temu w połączeniu z płatnościami „on-site”, kupujący bardzo szybko przechodzi przez proces zakupowy, pozostając na stronie sklepu.

Single Product Shop

One Page Shop od IAI-Shop.com to nowoczesny, darmowy template dla sklepu internetowego. Dzięki swojej strukturze i zastosowaniom skutecznie spełnia swoje sprzedażowe przeznaczenie. Najczęściej jest to dedykowany sklep internetowy do sprzedaży jednego produktu, np. książki czy kursów online. Dlatego coraz częściej odgrywa główne skrzypce w kampaniach marketingowych.

One Page Shop świetnie nadaje się do sprzedaży usług, czego żywym przykładem jest sklep internetowy http://www.pomocinformatyczna.pl. One Page Shop może też być w pełni funkcjonalnym przedłużeniem klasycznego sklepu internetowego. To zastosowanie służy do prowadzenia promocji konkretnego produktu, który jest częścią większego asortymentu, np. najnowszy model flagowego smartphone'a konkretnego producenta lub produktów sezonowych. Efektywność sklepu potęguje jego przystosowanie do urządzeń mobilnych, co wspomaga strategię multichannel. Landing page w połączeniu z kampaniami e-mailowymi jest efektywnym narzędziem marketingowym, ponieważ już 53% maili otwieramy na telefonach. Powyższe elementy i ich działanie mają pozytywny wpływ na skuteczność kampanii marketingowej z udziałem One Page Shop.

Firmy wiedzą, że dobrze skrojona strategia marketingowa jest konieczna do ciągłego rozwoju biznesu. Z wykorzystaniem One Page Shop można prowadzić promocje specjalne, reklamować produkt dnia, produkt tygodnia i wiele innych. Łatwiej też wprowadzić nowy produkt na rynek. Dlatego jest to rozwiązanie dla wszystkich e-sprzedawców, a nie tylko tych, którzy sprzedają jeden produkt. Szybkość wdrożenia One Page Shop sprawia, że jedna firma może mieć wiele takich sklepów, przeznaczonych do różnych celów marketingowych. Jego struktura pozwala na przeprowadzanie rzetelnych testów A/B. Ponadto analityka internetowa w przypadku landing page jest łatwiejsza i pomaga podejmować kluczowe decyzje biznesowe. Dzięki pozyskanej w ten sposób wiedzy, optymalizacja sklepów zwiększy bazę klientów i wygeneruje więcej zamówień. Ze względu na minimalną ilość rozpraszaczy, One Page Shop sprawdza się też w budowaniu świadomości marki. - mówi Igor Podgórski, Marketing Manager w IAI-Shop.com

Single Product Shop

Mimo, że template pozwala na kupowanie na jednej stronie, sprzedawca może obsługiwać wszystkie mechanizmy, czyli nie ma ograniczeń funkcjonalnych. Sklep jest przyjazny wyszukiwarkom, obsługuje wiele języków i walut oraz posiada moduł zwrotów i reklamacji. Wybór kilku kurierów, systemów płatności, wystawienie faktur, te rozwiązania są dostępne w One Page Shop. Template wspiera wybieranie wariantów i rozmiarów, w tym konfiguratory i inspiracje, np. w przypadku książki można zaoferować wersję z miękką lub twardą okładką i wersję fizyczną lub elektroniczną. Template można personalizować, czyli design sklepu może zostać dostosowany do strategii marketingowej sprzedawcy. One Page Shop można stosować jako dodatkowy sklep w panelu administracyjnym IAI-Shop.com. Wystarczy połączyć go z istniejącym sklepem wielotowarowym, bez potrzeby osobnej realizacji zamówień czy integracji, np. stanów magazynowych. Takie rozwiązanie wspiera procesy logistyczne w firmie, ponieważ oba sklepy mogą korzystać z jednej kolejki zamówień i listy towarów do spakowania, czyli z wbudowanego w system WMSa.

One Page Shop to narzędzie marketingowe nastawione na jeden cel, czyli na sprzedaż jednego produktu. W przeciwieństwie do tradycyjnych sklepów internetowych zawiera mało treści i nie posiada kategorii produktowych. Proces zakupowy w takim sklepie jest możliwie najkrótszy, co sprawia, że klient łatwo i szybko dokonuje zamówienia. Ze względu na swoją konstrukcję i przystosowanie do mobile One Page Shop traktowany jest jako element strategii marketingowej.

plik One Page Shop, czyli e-sklep do sprzedaży jednego produktu
plik 1 - Single Product Shop